HİZMETLER
BÖLGELER
Ev Temizliği Nasıl Yapılır
Temiz olmak, sadece dış görünüşle sınırlı değildir; mutlu bir yaşamın tüm kavramlarını da içine alır. Temizlik yapmak bir insan için zor bir iş gibi görünebilir, özellikle de buna ayıracak yeterli enerji ve zamanı olmayanlar için. Eğer işiniz ya da kişisel sorumluluklarınızdan dolayı yoğun bir hayat sürüyorsanız, ev temizliğinin günlük yapılacaklar listenizin sonlarında yer aldığını fark etmiş olmalısınız. Ancak kirli bir ortamın vücudunuz kadar zihniniz üzerinde de olumsuz bir etki bırakabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Düzensiz bir evde rahat olmak neredeyse imkânsızdır.
Ev temizliği , stresle dolu bir günün ardından demir atacak güvenli bir limanınızın olmasını sağlayan bir sanattır. Birçok plânlama ve daha da önemlisi sistemli uygulama içerir. Eğer formülleştirilmiş bir yönteme dayalı olarak hareket etmiyorsanız, temiz bir eve sahip olmayı hayal edemezsiniz. Evinizi temizlerken uygulamanız gereken bazı temel noktalar vardır.
Düzenli olarak temizlik yapmaya çalışın: Eğer evinizin her tarafına çöplerin yayılmasını önlemek istiyorsanız, düzenli olarak temizlik yapmalısınız. Bu, çok meşgul olduğunu iddia edenler için imkânsız görünebilir, fakat bir temizlik programı yapmak büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Öreğin haftanın her bir gününü yatmadan önce sadece bir odanın temizliğine ayırabilir, böylece hafta sonu bir pislik yığınıyla karşı karşıya kalmazsınız.
Bütün eşyalarınızı uygun bir şekilde düzenleyin: Düzenli aralıklarla kullanmadığınız eşyaları seçip, bunlardan kurtulmalısınız. Onları muhafaza etmenin bir yararı olmayacağı gibi, sadece yer kaplamakla kalmayacak, aynı zamanda karmaşıklığın bir parçası olacaklardır. Eğer atmak istemediğiniz şeylerin ileride işe yarayabileceğini düşünüyorsanız, onları ayrı bir kutuda saklamalısınız. Bu, temizlik yaparken eşyaları yerine koymayı kolaylaştıracaktır.
Kendi kendinize temizlemenin alternatifleri: Eğer tüm ev işini ve temizliğini bitirmek için yeterli zaman bulmanın sizin için imkânsız olduğunu hissediyorsanız, hizmetçi tutmayı ya da profesyonel bir temizlik şirketinden yardım almayı düşünmelisiniz. Bu, işleri kolaylaştıracak ve evinizin en az haftada bir gün temizlenmesini sağlayacaktır.
Temizliğin tedavisel bir süreç olduğunu düşününün: Darmadağın evinizi her gördüğünüzde, hatta düşündüğünüzde bile sıkılmaya eğilimliyseniz, bu size hiçbir şekilde yardımcı olmayacağı için kontrol edilmesi gereken bir davranıştır. Her ailenin çocuğu vardır ve belki de yetişkinler bile evde oraya buraya eşyalar atabilirler. Evinizin gün boyunca temiz kalamayacağı gerçeğini de kabul edebilirsiniz. Çocuklarınız için eğlenceli bir aktivite haline getirerek, dağınıklığı onların yardımıyla toparlayabiliriniz. Onlar kendi eşyalarını düzenlerken, siz de müzik çalabilirsiniz.
Her şeyin tozunu almak ve her şeyi silmek için koşuşturmayın. Bu etkisiz bir temizlik yöntemidir ve bir süre boyunca tek bir odada kalmanız yerinde olur.
Mutfağınızın temizliği:
Mutfak, yemeği hazırlandığı yer olduğundan mikroptan arındırılması için çok dikkat edilmelidir. Aşağıdaki temizlik sırasını takip edebilirsiniz:
Mutfağınızı temizlemeye ihtiyaç duyduğunuzda, başlamadan önce mutfak temizlik ürünlerini hazırlayın.
Buzdolabı ve fırın gibi elektrikli aletleri temizlemekle başlayın. Derin dondurucunun sıcaklık ayarını kapatın ve içerideki bütün yiyecekleri çıkartın. Tablaları çıkartın ve bir sünger yardımıyla temizleyin. Buzdolabının dışı gibi içini temizlemek için de süngerden yararlanın. Fırınınızı da silerek ya da ovarak temizleyebilirsiniz.
Mutfağınızın tavan ve duvarlarını temizleyin. Örümcek ağlarını temizleme için süpürge ya da örümcek ağı temizleyici kullanın. Duvarları su ve süngerle yıkayın.
Mutfak zemini ve duvarların temizliği: Dolapları boşalttıktan sonra bir toz beziyle temizleyin. Yukarıda yazılanların hepsi yapıldıktan sonra tabanı bezle silebilir ya da süpürebilirsiniz.
Banyonun temizliği:
Mutfağınızı temizledikten sonra banyoyu ele almanız yerinde olur. Aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Tuvaleti (klozeti) bilinen bir temizlik çözeltisi yardımı ile temizleyin. Çözeltiyi tuvalete dökün ve bir süre sonra durulayın.
Tuvaletin oturma kısmını temizlik çözeltisine batırılmış bir süngerle silin.
Tuvaleti bir bezle kurulayın.
Banyonun zeminini süpürdükten sonra bir bezle kurulayın.
Zeminin temizliği:
Eğer evinizin zemini parkeyse ahşap temizleyici kullanmanız doğru olur. Başka bir seçenek olarak da, tozu almak için elektrikli süpürge ya da nemli bir bez kullanabilirsiniz.
Raf ve dolapların temizliği:
Dolaplardaki eşyaları boşaltın ve temiz bir bezle silin. Temizledikten sonra –yeniden düzenlemeyecekseniz- eşyaları eski yerlerine koyduğunuzdan emin olun.
Halı ve pencere temizliği:
Pencere camlarını keçeyle temizleyin ve üzerine bir süngerle temizlik çözeltisi uygulayın. Kuruyana kadar tekrar silin.
Halı ve kilimlerinizi elektrikli süpürgeyle temizleyin. Döküntüleri mümkün olduğunca temizlemeye çalışın.
Her oda ve her eşyayı temizledikten sonra çamaşırlarınızı yıkayıp, kurutmaya konsantre olabilirsiniz. Her bir eşya için bir yer ayırarak evinizin her yanına dağılan eşyaları düzenleyebilirsiniz. Onları bir kutuya koyun ve kilere yerleştirin. Eğer bütün ipuçlarını aklınızda tutar ve ailenizdekileri odalarını temizlemeye dâhil ederseniz, evinizi temiz tutmanın göründüğü kadar zor olmadığının farkına varacaksınız.